Weet wat er leeft
NIEUWS
Infomoment DBS

September 2024

Infomoment DBS

In AZ Delta worden er infomomenten georganiseerd om patiënten (met ziekte van Parkinson, dystonie, tremoren) en hun familieleden te informeren over Diepe Hersenstimulatie. 


Het volgende infomoment vindt plaats op 13 september 2024. 


Meer info op de website over diepe hersenstimulatie.

3daagse cursus white matter dissection and advanced imaging/tractography in glioma surgery

05 June 2024 - 07 June 2024

Dr Du Four en Dr. Maenhoudt volgden 3daagse cursus white matter dissection and advanced imaging/tractography in glioma surgery (olv Prof Wolfsberger, Graz 2024)

Dr. Du Four en dr. Maenhoudt

VIDEO DBS@azdelta

May 2024

DBS (Deep Brain Stimulation) is een chirurgische behandelingsmethode waarbij elektrodes in bepaalde kernen van de hersenen geïmplanteerd worden. In AZ Delta wordt deze procedure al sinds 1996 uitgevoerd voor de ziekte van Parkinson, essentiële tremor, en dystonie. We hebben dus al meer dan 25 jaren ervaring in dit vakgebied.

De eerste DBS procedure in België werd in ons centrum uitgevoerd. Ook voor de implantatie van de eerste multi-directionele lead hadden we de primeur.

Ondertussen kunnen we met trots aankondigen dat de 300ste DBS implantatie succesvol uitgevoerd werd in AZ Delta.

Sinds kort wordt het hoofd niet volledig kaal geschoren , maar slechts beperkt ter hoogte van de operatie regio, wat voor de patiënt veel aangenamer is.


Meer info? www.bewegingsstoornis.be

Benelux DBS symposium

23 May 2024 - 24 May 2024

Benelux DBS symposium

Op 23 en 24 mei 2024 organiseert Boston Scientific het symposium: 'Benelux DBS symposium - Imaging the Future' met sprekers van binnen- en buitenland. We zijn trots om aan te kondigen dat dr. Olivier Van Damme en Stijn Vandamme spreker mogen zijn op dit symposium.

Presentatie dr Maenhoudt LOK huisartsen

13 March 2024 - 13 March 2024

Presentatie dr Maenhoudt LOK huisartsen over de chirurgische behandeling van orbitale apex tumoren

300ste DBS operatie in AZ Delta

12 March 2024 - 12 March 2024

300ste DBS operatie in AZ Delta

We zijn trots om aan te kondigen dat dr. Olivier Van Damme en het team neurochirurgie van AZ Delta succesvol de 300ste DBS (Deep Brain Stimulation) procedure voltooiden. Deze prestatie is een belangrijke mijlpaal in onze missie om levens te verbeteren van patiënten die strijden tegen neurologische bewegingsstoornissen.Symposium neurochirurgie : Diepe hersenstimulatie in AZ Delta: past, present and future.

October 2023

Op 19/10/2023 organiseerde de dienst neurochirurgie een symposium ‘Diepe hersenstimulatie in AZ Delta: past, present and future.’ met maar liefst 400 aanwezigen.

De hoofdspreker was Prof. Dr. Veerle Visser-Vandewalle, diensthoofd afdeling Stereotaxie en Functionele Neurochirurgie Uniklinik Keulen. Zij sprak over diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Alzheimer.

Verder werd ook het actuele DBS programma in AZ Delta toegelicht. 

ESSFN Congres Zweden: Deep brain stimulation surgery for essential tremor in a patient with ventriculomegaly

26 September 2023 - 01 October 2023

'Moeten we een fietshelm verplichten?'

August 2023

Moeten we een fietshelm verplichten?

Moeten we een fietshelm verplichten? "Meer inzetten op sensibiliseren, anders omgekeerd effect"  | VRT NWS: nieuws


"Mensen die geen fietshelm dragen, liggen na een ongeluk soms langdurig in coma", stelt de chirurg scherp. "Hun schedel moet soms geopereerd worden en er wacht hen meestal een lange revalidatie. Af en toe houden ze er een blijvende handicap aan over. Het staat dus buiten kijf dat een fietshelm beschermt tegen schedel- en hersenletsels."


Start kinderneurochirurgie samen met UZ Gent

March 2023

Dr. Stephanie Du Four is sinds eind 2021 aan de slag als neurochirurg in AZ Delta. Ze focust onder meer op pediatrische neurochirurgie. Een heel bijzondere specialisatie waar gelukkig slechts weinig kinderen mee te maken krijgen. België telt niet zo veel kinderneurochirurgen en die zijn ook nog eens verspreid in het land actief. Er wordt daarom regelmatig samengewerkt. Zo is er sinds kort een samenwerking met het UZ Gent om de kinderen met complexere neurochirurgische aandoeningen in het UZ Gent samen te opereren.


Lees meer: SPECIALISATIE - AZ DELTA+27

BSN Annual congres

March 2023

We kijken terug op een inspirerende en succesvolle jaarlijkse bijeenkomt van de BSN (Belgische vereniging van neurochirurgie) in Brugge. We zijn trots op onze stafleden en assistenten voor hun wetenschappelijke inbreng: 10 poster presentaties, 4 mondelinge presentaties en 1 rondetafelgesprek over fietshelm wetgeving. 

Bovendien kreeg Jeroen Cortier de prijs voor de beste posterpresentatie!

Live broadcast dj Spilly interview dokter Van Damme op 22-12-2022

December 2022

Live broadcast dj Spilly interview dokter Van Damme op 22-12-2022

Link naar Live broadcast interview met dr. Van Damme

By Parkinson RadioParkies

Dr. Wim Maenhoudt

August 2022

Dr. Wim Maenhoudt start vanaf 1 augustus 2022 als staflid op de dienst neurochirurgie. Na zijn studies geneeskunde aan de KU Leuven, startte hij de specialisatie neurochirurgie met stages in UZ Gent en AZ Delta. Daarnaast volgde dr. Maenhoudt nog een bijkomende opleiding op vlak van neuroradiologie en een fellowship complexe spinale neurochirurgie in Rijsel. Dr. Maenhoudt zal werkzaam zijn op campus Rumbeke en zal zich toeleggen op het gebruik en het verder implementeren van geavanceerde beeldvormingstechnieken zoals fluorescentie en peroperatieve echografie.

KWALITEITSINDICATOREN BEHANDELING HERSENTUMOREN

June 2022

Kwaliteitsmonitoring is een belangrijke voorwaarde om de beste zorg voor elke patiënt in kaart te brengen en te blijven verbeteren. Dr. Dimitri Vanhauwaert, neurochirurg in campus Rumbeke, stelde een reeks kwaliteitsindicatoren op voor de behandeling van gliomen, het meest voorkomende soort hersentumoren. Tot nu toe waren er, ook internationaal, weinig kwaliteitsindicatoren beschikbaar om de zorg voor patiënten met gliomen te onderzoeken. De gepubliceerde lijst bevat indicatoren voor diagnose, behandeling, follow-up en overleving.


Het volledige artikel kunt u terugvinden via: NEUROCHIRURGIE - AZ DELTA+24 .

15de wereldcongres van de International Neuromodulation Society (INS) in Barcelona

21 May 2022 - 26 May 2022

Dokter Olivier Van Damme nam van 21 - 26 mei deel aan het 15de wereldcongres van de International Neuromodulation Society (INS) in Barcelona.

Op dit congres werden de nieuwste innovaties op vlak van spinale en cerebrale stimulatie technieken gepresenteerd .

Cursus 'advanced endoscopic skull base surgery'

18 May 2022 - 21 May 2022

Dr. Vanhauwaert nam van 18 tot 21 mei deel aan de cursus 'advanced endoscopic skull base surgery' in Columbus, Ohio samen met dr. De Medts van de dienst neus-keel-oorziekten. Lectures en hands-on workshop in de Ohio State University hospitals.

Hands-on course skull base surgery van de EANS in Dusseldorf

05 May 2022 - 07 May 2022

Dr. Du Four, Dr. Maenhoudt en Dr. Vanhauwaert namen deel aan de hands-on course skull base surgery van de EANS in Dusseldorf van 5 tot 7 mei 2022.

Masters debat over diepe hersenstimulatie innovaties

30 November 2021 - 01 December 2021

Dr. Van Damme nam deel aan een masters debat over diepe hersenstimulatie innovaties in Parijs.

Dr. Stephanie Du Four

November 2021

Dr. Stephanie Du Four start op 1 November als nieuw staflid op de dienst neurochirurgie van het AZ Delta. Na haar opleiding geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel begon ze haar opleiding neurochirurgie met een doctoraat in de neuro-oncologie. Vervolgens werkte ze haar opleiding als neurochirurg af aan het UZ Brussel. Tijdens haar residentschap ontwikkelde ze naast de neuro-oncologie een bijzondere interesse in de pediatrische neurochirurgie. Ze volgde eveneens een bijkomende opleiding neuro-monitoring. Dr. Du Four zal als neurochirurg werkzaam zijn in het AZ Delta campus Rumbeke en op donderdag op de campus Menen.


Link introductie interview met dokter Stephanie Du Four: https://youtu.be/ZDjQxkKJ2gw .

Nieuwe locatie AZ Delta

June 2021

Maandag 8 juni starten de raadplegingen neurochirurgie AZ Delta op de nieuwe campus in Rumbeke. Het secretariaat is er helemaal klaar voor. Dank voor de vlotte verhuis!

Deep brain stimulation

May 2021

Wat is DBS en welke patiënten komen in aanmerking? AZ Delta heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het plaatsen van elektrodes in de hersenen. Vroeger onder lokale verdoving, dankzij nieuwe technieken kan het ook onder volledige verdoving. Meer comfort voor de patiënt.

Klik op deze link voor meer informatie.

O-arm

November 2019

Sedert kort wordt bij de stereotactische implantatie van diepe hersenstimulatie ( dbs ) voor behandeling van bewegingsstoornissen gebruik gemaakt van de O-arm. Dit is een intra - operatieve CT scanner die ervoor zorgt dat de procedure accurater en efficiënter kan worden verricht. De patiënt moet tijdens de ingreep ook niet meer verplaatst worden naar de afdeling radiologie voor het nemen van een CT-scan. Implementatie van deze techniek illustreert hoe de neurochirurgen steeds op zoek gaan naar de nieuwste technologieën om de ingrepen veiliger en accurater te maken.

Dr. Jeroen Van Lerbeirghe

October 2019

Vanaf 1 november komt Dr Jeroen Van Lerbeirghe de dienst neurochirurgie versterken. Dr. Van Lerbeirghe volgde zijn opleiding neurochirurgie in het UZ Gent, in AZ Delta en in het ZOL in Genk. Hij volgde bijkomende stages in Little Rock in de Verenigde Staten bij prof. Kristh en in Rijsel bij prof. Assaker. Hij legt zich toe op alle facetten van de neurochirurgie en heeft een bijzondere interesse in neuro-oncologie en wervelzuilchirurgie, waaronder traumatische en oncologische wervelzuil aandoeningen. Dr Van Lerbeirghe zal in Roeselare raadpleging houden in de Wilgenstraat en de Bruggesteenweg en zal ook in het Jan Yperman actief zijn voor zowel raadpleging als heelkundige ingrepen.

Eurospine congres in Helsinki

15 October 2019 - 19 October 2019

Dr. Van Lerbeirghe nam deel aan het Eurospine congres in Helsinki van 15 tot 19 oktober.

Improving targeting accuracy in the treatment of secundary dystonia with DBS of GPi
BEZOEK: QUEENSQUARE NATIONAL HOSPITAL

29 November 2018 - 28 November 2018

Bezoek van dienst neurologie en neurochirurgie aan Queensquare National Hospital for Neurology and Neurosurgery, London. In kader van diepe hersenstimulatie.

INTERNATIONAL DBS ACADEMY

26 September 2018 - 28 September 2018

Dr. Van Damme nam deel aan International Dbs academy: “Roundtable discussion with international dbs experts about advancements in dbs therapy” in London.

CONGRES: ESSFN IN EDINBURGH

17 September 2018 - 18 September 2018

Dr. Van Damme nam deel aan XXIII congress of the European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery (ESSFN) Edinburgh in United Kingdom.

NIEUWE CONSULTATIES DR. VANDAMME

July 2018

Dr. Olivier Van Damme zal vanaf 1/9 elke week consultaties doen in Torhout op vrijdagnamiddag.

Vacature neurochirurg

February 2018

> VACATURE NEUROCHIRURG

Wegens toenemende activiteit zijn we op zoek naar een bijkomende STAFLID NEUROCHIRUGIE met brede algemene neurochirurgische basis en interesse. Ervaring in spinale heelkunde is vereiste. Bijzondere subspecialisatie is een pluspunt. U zal deel uitmaken van een dynamische associatie met 5 neurochirurgen, in een dienst waar quasi alle facetten van de neurochirurgie aan bod komen. In functie van de groei in de toekomst mogelijk verdere groei naar 6 stafleden. Er is activiteit in verschillende campi: Roeselare, Ieper, Torhout, Menen, waarbij de complexere chirurgie gecentraliseerd wordt. Start vanaf 1/9/2018, maar uiteraard bespreekbaar.

Graag cv richten aan Dr. Olivier Van Damme, diensthoofd neurochirurgie en Dr. Ludo Marcelis, medisch directeur AZ Delta. (olivier.vandamme@azdelta.be en ludo.marcelis@azdelta.be)

De volledige vacature vindt u hier.

 

> VACATURE ASSISTENT OF RESIDENT NEUROCHIRURG

We zijn op zoek naar een Assistent of resident neurochirurgie voor de periode augustus 2018 tem juli 2019. Zowel ASO als assistenten niet in opleiding met interesse voor neurochirurgie zijn welkom.

 

Graag uw kandidatuur richten aan Dr. Dimitri Vanhauwaert, stagemeester neurochirurgie AZ Delta en Dr. Olivier van Damme, diensthoofd neurochirurgie. (dimitri.vanhauwaert@azdelta.be en olivier.vandamme@azdelta.be)

 

De volledige vacature vindt u hier.

Raadpleging Dr. Olivier Van Damme

February 2018

Dr. Olivier Van Damme start op vrijdagnamiddag 4 mei met raadplegingen in campus Torhout:

van 14u-17u, 1 week op 2.

Afscheidssymposium

December 2017

Afscheidssymposium naar aanleiding van pensioen Dr. Marc Deruytter: voormalig diensthoofd neurochirurgie en pionier in dieper hersenstimulatie

Neuro-oncology AZ Delta next level

08 November 2017 - 10 November 2017

Neuro-oncology AZ Delta next level. Dr. Olivier Van Damme en dr. Dimitri Vanhauwaert (neurochirurgie) en Dr. Ann Tieleman (neuro-radiologie) namen deel aan de advanced course 'Glioma Imaging' in Milaan.

Advanced course future techniques in brain stimulation

12 October 2017 - 13 October 2017

Dr. O. Van Damme en Stijn Van Damme namen deel aan advanced course future techniques in brain stimulation in Grenoble.

Deelname Eurospine

11 October 2017 - 13 October 2017

Dr. Kesteloot nam deel aan Eurospine in Dublin.

EANS congres in Venetië.

01 October 2017 - 05 October 2017

Dr. Couvreur en Dr. Vanhauwaert namen deel aan het EANS congres in Venetië.

Bekendmaking resultaten 5 jaar radiochirurgie AZ Delta

March 2017

Dr. Couvreur krijgt prestigieuze titel

March 2017

Dr. Couvreur krijgt als eerste Belgische neurochirurg de prestigieuze titel “Fellow of the European Board of Neurological Surgery”.

Symposium multidisciplinair stroke-team

February 2017

Symposium multidisciplinair stroke-team van AZ Delta in VIVES.

Deelname Dr. Couvreur

February 2017

Dr. Couvreur neemt deel aan het International Symposium on Neurovascular and Neurosurgical Disorders in Abu Dhabi.

Twitter

January 2017

De dienst Neurochirurgie is op Twitter te volgen via @NeurochAZDelta. Dr. Couvreur is op Twitter te volgen via @Couvreur Tim.

Avondsymposium

January 2017

AZ delta organiseert een avondsymposium over multidisciplinaire behandeling van hersentumoren.

Benoeming diensthoofd

January 2017

Dr. Van Damme wordt benoemd tot nieuw diensthoofd neurochirurgie.

AZ Delta magazine verschijnt

December 2016

In het AZ Delta magazine verschijnt een artikel over de techniek van diepe hersenstimulatie. Een neurochirurgische techniek waar onze dienst met Dr. Deruytter een pionier was en waar we nog steeds een referentiecentrum voor zijn. Het artikel kan u hier lezen.

Brussels International Spine Symposium

18 November 2016 - 19 November 2016

Dr. Van Damme en Dr. Couvreur nemen deel aan "Brussels International Spine Symposium : Controversies in the treatment of spinal disorders"

Deelname NASS-congres

26 October 2016 - 29 October 2016

Dr. Kesteloot neemt deel aan het NASS-congres ( North American Spine Society) in Boston.

Deelname jaarlijks congres European Association of Neuro-Oncology

October 2016

Dr. Couvreur neemt deel aan het jaarlijks congres van de European Association of Neuro-Oncology.

Deelname "5th annual world course in advanced techniques in neurosurgical oncology congres

22 June 2016 - 26 June 2016

Dr. Van Damme en Dr. Vanhauwaert nemen deel aan de "5th annual world course in advanced techniques in neurosurgical oncology congres" in London van 22 tot 26 juni 2016. . Update on : brain mapping, awake craniotomy, low and high grade glioma, molecular markers in glioma, fluorescence guided surgery, microsurgicale anatomy,...

Deelname Spineweek Singapore.

16 May 2016 - 20 May 2016

Dr. Gregory Kesteloot neemt deel aan Spineweek Singapore.

Deelname First International Brain Mapping Course'

28 April 2016 - 29 April 2016

Dr. Couvreur en Dr. Vanhauwaert nemen deel aan 'First International Brain Mapping Course' in Chicago om zich verder te verdiepen in de techniek van wakkere hersentumorchirurgie.

Bezoeken van Medtronic headquarters

21 March 2016 - 22 March 2016

Dr. O. Van Damme en Dr. D. Vanhauwaert bezoeken Medtronic headquarters in Tolochenaz, Zwitserland om kennis te maken met O-arm en andere innovaties in neurochirurgie

Deelname evenementen

10 March 2016 - 11 March 2016

Dr. M.J. Deruytter , Dr. T. Couvreur, Dr. G. Kesteloot nemen deel aan 1st Benelux Sagittal Balance Course in Brussel

Dr. Vanhauwaert neemt deel aan cursus 'Optimized Resection Of Intracranial Tumors ' in Düsseldorf University Hospital

Locaties

AZ Delta Rumbeke , Deltalaan 1 |
+ 32 51 23 74 46

AZ Delta Roeselare , Brugsesteenweg 90 |
+ 32 51 23 69 80

AZ Delta Menen , Oude Leielaan 6 |
+ 32 51 23 74 46

AZ Delta Torhout , Sint-Rembertlaan 21 |
+ 32 51 23 74 46

Jan Yperman , Briekestraat 12 |
+ 32 57 35 73 45


Onze artsen
Dr. Olivier Van Damme (diensthoofd)
Dr. Dimitri Vanhauwaert
Dr. Jeroen Van Lerbeirghe
Dr. Stephanie Du Four, Ph.D.
Dr. Wim Maenhoudt
Privacy beleid | © impressionant | 2019

Deze website gebruikt cookies.
Door op "Accepteer alle cookies" te klikken, gaat u akkoord met onze privacy- en cookiebeleid.
U kunt uw eigen cookies beheren door op "Cookie-instellingen" te klikken .